Kényelmes és egyszerű a forgalomterelés a közösségi médiából. De vajon jót teszünk magunkkal, ha tartalomtulajdonosként csak erre fókuszálunk, és nem tervezünk közép- és hosszútávra: Röviden: nagy hibát követünk el.

 

Egy kiadó számára a legfontosabb, hogy a legnagyobb értéke, a tartalma minél több felhasználóhoz jusson el. Ahhoz, hogy ezt elérje, mindenek előtt szüksége van arra, hogy túl legyen egy kompetitorelemzésen – vagyis analitikai szinten is ismerje valós webes vetélytársait – , ismerje valós közösségét és rendelkezzen megfelelő stratégiával arra nézve, miként is érje a számára releváns usereket, és természetesen technikailag is megfelelő CMS-t használjon. 

A tartalomstratégia és a SEO a Popplab fő profilja
A hírsite-oknál a megfelelő tartalomstratégia az első lépés

A közösségi platfomokról érkező userek értékessége régóta vita tárgyát képezi. Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy teljesen értéktelen lenne egy Facebook-ról érkező user, még akkor sem, ha átlagos oldalmegtekintése ritkán haladja meg 1.1-1.3 i arányt  – (ezek általunk, hírsite-okra vonatkozó statisztikákból kinyert adatok). A közösségi médiából terelt userek esetében megfigyelhető, nagy elérésről lehet beszélni, de konverziót tekintve a felhasználók esetében gyakran megfigyelhető hőtérképes analitikák alapján, a tartalom felületes fogyasztása, one-hit-userekként gyakran az adott cikket sem olvassák el, amire rákattintottak. 

 

Az organikus keresésekből érkező felhasználók  – hírsite tematikájától, stílusától, és szerkezetétől függően – akár 2.3-3.2 oldalmegtekintésig is elmennek, és mélyen olvasnak, vagyis az őket érdeklő taralmon túl szívesen kattintanak más tematikákra, már ha azok megfelelően vannak tálalva – mint ergonómiai mint pedig tartalmi szempontból. 

Ezek alapján a forgalomterelési stratégiánál fontos figyelembe vennünk, hogy: 

  • honnan érkezik a user
  • milyen tematikájú a híroldalunk
  • milyen költséghatékonyaággal szeretnénk hosszú távon építkezni

 

A user/CTR díj

 

A költséghatékonyság természetesen függ attól is, milyen felületre landingeltetjük a usereket, az adott site milyen technikai paraméterekkel bír (mennyire felel meg a Google elvárásainak), és természetesen azt is, hogy az adott platformról milyen díjért tudjuk a mi oldalunkra vinni az adott usert, az onnan organikusan érkezők mellett.

 

SEO: mindennek az alapja

 

A keresőoptimalizálás költséghatékonyság szempontjából közép és hosszú távon túlmutat egy olyan közösségi platformon, amelynek a működésére nincs a tulajdonosnak semmilyen ráhatása. 

Egy ergonómikusan kialakított, technikailag megfelelően elkészített és hosztingilag skálázott site-nál a technikai SEO kivitelezése mellett fontos természetesen a megfelelő tartalom stratégia, és annak alapján végrehajtott tartalom SEO is. Nem mindegy ugyanis, hogy a keletkezett tartalmakból a gyorsan kipörgő híreket szeretnénk előrébb látni a keresés/találati oldalon, vagy az olyan tematikákat, amelyek a szerkesztőség irányvonalát tekintve meghatározók.

Mi ezért is dolgozunk úgy, hogy a site audittal párhuzamosan készítünk kompetitorelemzést és taralomstratégiát, hogy tényleg a valós számok és igények alapján határozzuk meg és valósítsuk meg a költséghatékony forgalomterelést.